INSTYTUT NAUK O ZDROWIU

Uniwersytet w Siedlcach

 Warsztaty żywieniowe dla nauczycieli w ramach programu JEŻ

Dnia 27 maja br. odbyły się w naszym Uniwersytecie warsztaty żywieniowe dla nauczycieli ze szkół podstawowych, które poprowadziły dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni, mgr inż. Milena Kobylińska oraz mgr inż. Agnieszka Decyk. Warsztaty zrealizowano w ramach zadania badawczo-wdrożeniowego pt. Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych”, Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki, za które odpowiada Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Koordynatorem zadań ze strony UPH jako uczelni partnerskiej, w ramach tego programu, była dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni.

Do głównych założeń warsztatów należało przeszkolenie nauczycieli w zakresie edukacji żywieniowej uczniów nt. zasad prawidłowego żywienia, z uwzględnieniem produkcji żywności i jej niemarnowania oraz wspólnych posiłków w rodzinie. Ukończenie szkolenia zostało potwierdzone certyfikatem uzyskania kompetencji w tym obszarze, a nauczyciele otrzymali specjalnie opracowane materiały dydaktyczne do edukacji żywieniowej. Rozwój kompetencji nauczycieli umożliwi prowadzenie zajęć z tego zakresu, przyczyniając się do zmiany dotychczasowego stylu życia uczniów na bardziej prozdrowotny.

Dziękujemy nauczycielom ze szkół za ogromne zaangażowanie oraz aktywny udział w warsztatach.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Pana Michała Boratyńskiego, który czuwał nad prawidłową transmisją dla uczestników warsztatów w formie on-line.