INSTYTUT NAUK O ZDROWIU

Uniwersytet w Siedlcach

Koło Naukowe Dietetyków z opiekunem naukowym dr inż. Katarzyną Kowalcze 21 marca 2019 roku zorganizowało III Ogólnopolską Konferencję Naukową ŻYWNOŚĆ-ZDROWIE-TECHNOLOGIA-DYSTRYBUCJA pt. " Żywienie różnych grup wiekowych w turystyce i sporcie", która wzorem lat ubiegłych miała charakter interdyscyplinarny. Honorowym patronatem konferencję objęły JM Rektor profesor nadzwyczajny dr hab. Tamara Zacharuk oraz Dziekan Wydziału Przyrodniczego prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska. Uroczystego otwarcia Konferencji dokonały Prorektor ds. studiów prof. nzw. dr hab. Anna Charuta oraz prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska.

Do udziału w Konferencji przyjęło także zaproszenie ośmiu wykładowców, znakomitych specjalistów z różnych dziedzin związanych z tematem przewodnim tej edycji wydarzenia naukowego, między innymi z medycyny, dietetyki, żywienia, technologii żywności i diagnostyki, dzięki czemu Konferencja miała bardzo wysoki poziom merytoryczny, ale także, na czym szczególnie zależało Organizatorom, utrzymała swój interdyscyplinarny charakter. Ponad 100 zarejestrowanych osób uczestniczących w Konferencji, w tym studentów z kilku innych ośrodków akademickich, między innymi z Lublina i Warszawy, wysłuchało referatów specjalistów. Serdeczne podziękowania składamy wszystkim prelegentom, a byli to w kolejności wystąpień: dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, prof. nzw. dr hab. Wojciech Kolanowski, prof. nzw. dr hab. Katarzyna Antosik, mgr inż. Małgorzata Frajberg, mgr inż. Joanna Łukasiak-Chełstowska, prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk, mgr Wojciech Radzikowski oraz dr inż. Katarzyna Kowalcze. Zaprezentowano dziesięć wykładów, a tegoroczna edycja dostarczyła wiedzy z zakresu programowania żywieniowego (dr hab. Wojciech Kolanowski), wpływu diety wegetariańskiej na rozwój ciąży (dr hab. Katarzyna Antosik), roli białka w diecie sportowców (dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek), roli genów i mikrobioty jelitowej w drodze do sukcesu sportowego (dr Katarzyna Kowalcze), alergii i nietolerancji pokarmowych u sportowców (mgr inż. Małgorzata Frajberg), diety eliminacyjnej w sportach sylwetkowych (mgr Joanna Łukasiak-Chełstowska), roli ziół i przypraw w kuchniach regionalnych dr hab. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk), barier i możliwości produktów tradycyjnych i regionalnych (mgr Wojciech Radzikowski), postaw konsumentów wobec żywności ekologicznej (dr Andrzej Soroka), kamieni milowych i determinantów rozwoju turystyki kulinarnej (dr Katarzyna Kowalcze). Studenci mieli także okazję zapoznać się szczegółowo z możliwościami dwóch programów przydatnych w planowaniu diet, ALIANT i Dietetyk Pro, nowoczesnych narzędzi w gabinecie dietetyka.

Stałym punktem Konferencji jest sesja prac własnych studentów i doktorantów. W tym roku zakwalifikowano do tej sesji konkursowej dziesięć prac (autorzy i tematyka w załączeniu na jednym ze zdjęć). Gratulujemy szerokich zainteresowań, wysokiego poziomu prezentacji i gratulujemy zwycięzcom tej sesji. Wyróżnienia oraz upominki od sponsora Firmy Cambridge Diagnostics otrzymali: Pan Hubert Dobrowolski (SGGW, Warszawa), Pani Aleksandra Karczemna (SGGW, Warszawa), zespół w składzie: Panie Karolina Jachimowicz, Monika Poźniak, Ilona Aleksandrowicz (UP, Lublin) oraz Pani Aneta Pisarek (Koło Naukowe Dietetyków, UPH, Siedlce). Uczestnicy Konferencji podkreślali także szczególne walory smakowe przygotowanych przez studentów Koła Naukowego Dietetyków przekąsek i potraw, które swoją znakomitą jakość zawdzięczały partnerom Konferencji, producentom żywności najwyższej jakości zrzeszonym w Oddziale Mazowieckim Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zorganizowano degustację chlebów żytnich i razowych pieczywa z Piekarni Ratuszowa, z serów podpuszczkowych z gospodarstwa Pani Agnieszki Piętki, Kawy Dębskiej Żołędziówki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Siedlec częstowała uczestników konferencji twarogiem tradycyjnym oraz napojami fermentowanymi, tradycyjna Piekarnia „Pola” z Lublina częstowała uczestników konferencji znanymi cebularzami lubelskimi i słynnym chlebem żytnim „Weganowskim”. Miody, kremy miodowe i miodolady pochodziły z Pasieki Pachniczówka, tradycyjne wędliny oraz wyśmienite kabanosy z firmy Białki Przetwórstwo Mięsne, konfitury, syropy i przetwory owocowo-warzywne dostarczyła firma Krokus, a Spółdzielnia Socjalna Zioła Siedleckie przygotowała tematyczne pierniczki specjalnie na ten dzień. Była też okazja poznać znakomitą jakość olejów - oleju rzepakowego Keslera, które były prezentowane w specjalnej oprawie dzięki Pani Franciszkowi, a także olejów firmy SemCo przedstawiciela Oddziału Wielkopolskiego PIPRIL. Organizatorzy serdecznie dziękują sponsorom i partnerom za udział w wydarzeniu: Oddziałowi Mazowieckiemu PIPRiL, firmom Alab laboratoria, Semco, Cambridge Diagnostics, Vitako, a za objęcie patronatem medialnym składamy podziękowania portalowi dietetycy.org.pl Serdecznie dziękujemy za udział w naszej Konferencji, zapraszamy do fotogalerii i do zobaczenia na IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność-zdrowie-technologia-jakość”, którą Koło Naukowego Dietetyków już zaczyna planować. Chętnie skorzystamy z Państwa sugestii co do tematyki wiodącej czwartej edycji. Zapraszamy do kontaktu.